ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Θυμάσαι;;

Τις τελευταίες μέρες γίνεται ο κακός χαμός στα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με το περιβόητο plan B του Γιάνη Βαρουφάκη και την επιστροφή στη δραχμή. Στο ντάκο ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Πέσανε όλοι να τον φάνε σαν τα κοράκια επειδή ακούστηκε η λέξη δραχμή ως εναλλακτική λύση.
Η αλήθεια είναι ότι όποιος τολμά να ξεστομίσει αυτή την λέξη το σύστημα τον καταχωρεί στους ανεπιθύμητους . Η πολιτική – πολεμική μηχανή που σήκωνε μπαϊράκι, που μιλούσε για σχέδια
κατά της ανισότητας, της αυθαιρεσίας κατάντησε ένας σωρός από ξέφτια που απέμειναν, όταν το ελληνικό όραμα χάθηκε.
Η ένταξη στην Ευρωζώνη μιλούσε για θαύματα – Έτσι ξεκίνησαν όλα
Πρωτοχρονιά 2002: Χαρές και πανηγύρια στήνονται στην Ψωροκώσταινα. Και νάτος πετάγεται ο Γερμανοτσολιάς Σημίτης και δίνει σόου μοναδικό και ανεπανάληπτο. Η καρικατούρα που έχει τα ηνία της χώρας πιπίλαει την λέξη εκσυγχρονισμός από το πρωί μέχρι το βράδυ και καμαρώνει σαν το γύφτικο σκεπάρνι κρατώντας το νέο νόμισμα. Ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μετέπειτα πρωθυπουργός της Τρόικας Λουκάς Παπαδήμος κατενθουσιασμένος χειροκροτεί.
01 Ιανουαρίου 2002: Η ανεξάρτητη – εξαρτημένη Ελλάδα μπαίνει επίσημα στην Ενωμένη Νομισματική Ένωση. Η ταπεινή δραχμή αποσύρεται και ο λαός κάνει τα πεντοχίλιαρα πετσετάκια. Το πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο θριαμβολογεί. Όλοι και όλα κινούνται στον υπέρλαμπρο αστερισμό του ευρώ που θα φέρει μέρες δόξας και καλοπέρασης. Η Ελλάδα χτυπά τις πύλες του παραδείσου …
02 Ιανουαρίου 2002 – Κωνσταντίνος Σημίτης: «Μια νέα Ελλάδα ισχυρή και περήφανη διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και κατοχυρώνει την λαϊκή συμμετοχή στην πρόοδο και την ανάπτυξη με συνθήκες σταθερότητας. Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική, πιο αποτελεσματική. Αποκτά νέες δυνατότητες στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη και στην πραγματική αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων κα των συνταξιούχων. Η εικόνα του φτωχού συγγενή δίνει τη θέση της στην αυτοσυνείδηση του λαού, στην εικόνα μιας χώρας που πιστεύει στον εαυτό της για την εφαρμογή των πολιτικών που οικοδομούν και κατοχυρώνουν μια ισχυρή κοινωνία ισχυρής συνοχής, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».
Από εκεί και πέρα ακολούθησε το θέατρο του παραλόγου. Το κλουβί με τις 300 τρελές ξεσάλωσε. Το τι έχει ακολουθήσει λίγο πολύ όλοι το θυμόμαστε. Εκεί που μας χρωστούσανε μας παίρνουν και το βόδι.
Η σημερινή εικόνα είναι άκρως απογοητευτική. Έχουμε στα πόδια μας τους δανειστές σαδιστές, τους Γερμανούς, την τρόικα να κινούν τα πιόνια. Να έρχεται και η «Δρακουλέσκου» να μας πάρει ότι απέμεινε από αυτή την έρημη αξιοπρέπεια που μας οδήγησε στις πλατείες να φωνάζουμε «ΟΧΙ» σε άλλα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα.
-Τότε που ζούσαμε με δραχμές
Η χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή. Μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Ας θυμηθούμε απλά πως κυλούσαν οι μέρες με τη δραχμή. Τότε που στο φτωχό αλλά τίμιο πορτοφόλι μας υπήρχε αυτό το κάτι που είχε αξία.
Με 100 δραχμές αγοράζαμε εισιτήριο για το τρένο..ή αγοράζαμε μια εφημερίδα ή δύο μπουκαλάκια εμφιαλωμένο νερό. Σήμερα με το Ευρώ θέλουμε τα διπλάσια και τα τριπλάσια. Όπως πχ. το νερό στο μικρό μπουκαλάκι που κάνει 50 λεπτά=120 παλιές καλές δραχμές..
Με 500 δραχμές: Έτρωγες στη καντίνα του σχολείου για 2 ίσως και για 3 ημέρες συνεχόμενα. Με 500 δραχμές καθόσουν σε καφετέρια και έπινες τη καφεδιά σου, αγόραζες 2 σουβλάκια και αναψυκτικό. Σήμερα για να αγοράσεις 2 σουβλάκια και ένα αναψυκτικό θέλεις: 2.20 το ένα σουβλάκι επί 2 =4.40 και 1.20 το κουτάκι των 330ml. Δηλαδή θέλεις 5.60=2.044 χιλιάδες και 44 δραχμές, δηλαδή 4 φορές πάνω με το ευρώ!
Με 1.000 δραχμές: Το χαρτονόμισμα του φτυσίματος! Δεν υπήρχε κέντρο διασκέδασης που να μην ζήτησαν παραγγελιά, “φτύνοντας” πάνω σε ένα χιλιάρικο ώστε να κολλήσει στο μέτωπο του οργανοπαίχτη! Βέβαια δεν έκανες μόνο αυτό. Έβαζες βενζίνη σε μηχανάκι – παπάκι. Αγόραζες με αξιοπρέπεια τα βασικά προϊόντα για το σπίτι και την οικογένεια: πατάτες, κρεμμύδια , φρούτα κλπ.. Άνετα αγόραζες τα τσιγάρα σου από το περίπτερο, μπορούσες να μπεις σε ζαχαροπλαστείο και να αγοράσεις δύο πάστες ή ένα κέικ. Δεν θα ήθελα καν να γράψω ότι με το ευρώ αυτά που σας έφερα ξανά στη μνήμη σας δεν μπορείς πλέον να τα κάνεις. Άντε να μπορείς να βάλεις να βάλεις βενζίνη στο παπάκι σου και αυτό σε λίγο καιρό θα είναι παρελθόν!
Με 5.000 δραχμές: Μέχρι και τραγούδι έγινε το εν λόγω χαρτονόμισμα. Με αυτό ζούσες βασιλιάς. Γέμιζες ένα ολόκληρο καρότσι στη λαϊκή αγορά! Έβαζες βενζίνη που θα σε κράταγε για όλη τη βδομάδα. Πήγαινες στο Super Market και μπορούσες να γεμίσεις ένα καλάθι.
Σήμερα το καλάθι για να γεμίσει θέλει πάνω από 20 ευρώ=6.800 δρχ. Μόνο το λάδι κάνει 5 με 7 ευρώ το μικρό μπουκάλι! Μαζί με φθηνά μακαρόνια και λίγα λαχανικά 30 ευρώ ο λογαριασμός.
Με 10.000 δραχμές: Ήρθε βέβαια λίγο αργά στη ζωή των Ελλήνων. Το δεκαχίλιαρο βοήθησε περισσότερο τις συναλλαγές στα ΑΤΜ και στα ταμεία των τραπεζών. Το ανακαλύψαμε το 1995 και παρέμεινε μέχρι και την αλλαγή στο ευρώ. Ήταν ένα νόμισμα που προβλημάτισε τα ψιλικατζίδικα. Πολύ καλό χαρτονόμισμα για τα νυχτερινά κέντρα.
Σήμερα η εθνική απονεύρωση βρίσκεται σε έξαρση. Τι θα ξημερώσει κανένας δεν γνωρίζει. Ωστόσο μια αναδρομή στο παρελθόν ήταν απαραίτητη για να αντιληφθούμε το τι συμβαίνει γύρω μας και γιατί μας τρομοκρατούν με ανυπόστατες ειδήσεις.
http://www.makeleio.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις